Hoe doe je een Zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek is belangrijk om goed te scoren op je webpagina. Het helpt je ervoor te zorgen dat de zoekwoorden die je kiest goed matchen met de pagina’s die je wilt optimaliseren. In deze blog leg ik uit hoe een zoekwoordenonderzoek werkt en hoe je ermee aan de slag kunt.

Waar moet je opletten bij een zoekwoordenonderzoek

Stel, je hebt een Woon- en interieurwebsite en je wilt gevonden worden op een pagina over interieur. Je zoekt dan een zoekwoord met een hoog zoekvolume, maar niet teveel concurrentie. Bijvoorbeeld, ‘Tafel kopen’ heeft veel concurrentie, omdat er veel naar gezocht wordt. ‘Ronde tafel kopen’ heeft minder zoekvolume, maar ook minder concurrentie, waardoor je een grotere kans hebt om hoger te scoren. Als bedrijf is het belangrijk om te kiezen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden.

Zoekwoordenonderzoek in 4 stappen met Ahrefs voor mijn eigen portfolio website

Stap 1: Bepaal je doelen en doelgroep

Ik begin met bedenken wat ik wil bereiken. Bijvoorbeeld: wil ik dat mijn site gevonden wordt door bedrijven die een junior digital marketeer zoeken? Of door mensen die op zoek zijn naar een SEO-specialist of iemand met ervaring in commerciële economie? Dit helpt me om me te richten op zoekwoorden die passen bij wat ik te bieden heb.

Stap 2: Zoekwoorden verzamelen met Ahrefs

In Ahrefs gebruik ik de Keyword Explorer om ideeën te vinden. Ik voer brede termen in zoals “digital marketing portfolio” of “SEO specialist Utrecht” en kijk naar de zoekwoorden die Ahrefs voorstelt. Hierbij let ik op het zoekvolume en zoek ik naar long-tail zoekwoorden, zoals “commerciële economie projecten”.

Stap 3: De concurrentie bekijken

Ik gebruik Ahrefs om te zien welke zoekwoorden andere portfolio’s of professionals in mijn vakgebied gebruiken. Door te analyseren wat zij doen, kan ik bepalen hoe ik me kan onderscheiden, bijvoorbeeld door unieke content te maken of een persoonlijke touch toe te voegen.

Stap 4: Toepassen in content

Ik zorg ervoor dat de gekozen zoekwoorden natuurlijk terugkomen op mijn site. Bijvoorbeeld in de titels, meta-descripties en headers, maar ook in de tekst zelf. Het doel is om mijn site aantrekkelijker en beter vindbaar te maken voor potentiële opdrachtgevers of werkgevers.